NIR EVO scanner
NIR EVO scanner
Storti kan i dag levere et anlæg til montering på læssemaskinen , samt på alle vore selvkørende fuldfoder blandere , som analyserer ensilagen mens man læsser det , og på den måde korrigerer vores fodercomputere automatisk for det indhold som ensilagen aktuelt har i dag , i forhold til det som foderplanen er beregnet udfra , efter ensilage analyserne .
Det vil sige , de dage hvor det regner eller har regnet , vil stakken vi skal læsse ensilage fra , have et andet tørstof indhold end det vi har forudsat i vores foderplan og fodercomputer , og dermed vil vi fodre anderledes end vi regner med .
Eksempel : Hvis du i foderplanen regner med at læsse 12 fe. i ensilager af græs og majs med 1,2 kg. tst. pr. fe , og analysen siger der er 35 % tørstof i ensilagen i gennemsnit , men aktuelt kun indeholder 32 % som følge af regnvejr , så vil man det næste døgn faktisk mangle 1 fe. pr. ko i gennemsnit , da man har regnet efter vægt , og ikke værdistof til koen .
Hvad koster det i en besætning at man snyder koen for 1 fe. pr. døgn . Og hvad koster det hvis det måske ikke er 3 % tørstof der mangler , men måske 5 % tørstof og derved måske i mellem 1,5 – 2 fe. pr. ko det næste døgn i underforsyning , i forhold til en foderplan sammensat således man regner skarpt , for at få en stor foderudnyttelse , og maksimal restbeløb pr. kg. mælk ???
I praksis dækkes næsten ingen ensilage stakke til efter læsning , og alle udendørs ensilage stakke vil derfor være udsat for regn . Men også hvor man har ensileret flere marker samme dag , har man risiko for forskelligheder i tørstof indhold i stakken , i en sådan grad at Storti DNA anlægget vil korrigere væsentligt for det .
Tendensen er i øjeblikket , hvis man vil ha ` en høj ydelse , skal man fodre meget præcis , og fodrer man meget præcis , sparer man også mange penge på foder og får høj sundhed !
Men tørstofindholdet er mere forskelligt end mange er klar over.